Je Yamaha Pacifica upgraden

De Yamaha Pacifica gitaren hebben een bijzondere goede verhouding in prijs en kwaliteit. Juist daarom starten veel gitaristen op een Pacifica. In de lijstjes met de beste gitaren voor beginners komt de Yamaha Pacifica eigenlijk altijd voor. Naast een beginnersgitaar zijn deze gitaren ook een heel goed uitgangspunt om aanpassen, wijzigingen of upgrades uit te voeren. De basis van de gitaar is namelijk heel goed. Met een paar aanpassingen wordt de gitaar serieus beter.

Welke aanpassingen zijn zinvol?

Dat is een goede vraag. Het antwoord is afhankelijk welke reden, welk budget en welk einddoel je precies hebt. Wanneer je er voor kiest om aanpassingen te doen dan zou ik voor de onderstaande upgrades gaan.

 • De brug (tremolo)
 • De elementen (pickups)
 • De gitaarnut of topkam
 • Tuners
 • De bedrading en potmeters
 • Shielding
 • Het verbeteren van de hals
 • Het uiterlijk van de gitaar aanpassen

De elementen (pickups) vervangen

Het vervangen van de elementen of pickups heeft wellicht het meest effect op het geluid en kwaliteit van je gitaar. Dat maakt het alleen wel heel moeilijk. Er zijn namelijk ongelooflijk veel soorten pickups. Je keuze heeft dus met smaak en budget te maken. Tegelijkertijd zijn er ook oplossingen die je niet persé heel veel geld hoeven te kosten. Er zijn zeer goede betaalbare alternatieven.

De brug vervangen

De brug van de Yamaha Pacifica is eenvoudig. Het betekent dat deze vervangen voor een verbetering van je gitaar kan leiden. Een andere brug zal zowel het in stemming blijven van je gitaar verbeteren als de klank mooier maken (hoewel dit altijd een kwestie van smaak is).

Een betere gitaarnut of topkam

Het vervangen van de nut is een niet al te dure aanpassing maar wel een belangrijk. De nut die standaard op de gitaar zit is van plastic. Dat is niet het materiaal dat voor een beter geluid zorgt.

De stemmechanieken (tuners) vervangen

Over de noodzaak van het vervangen van de tuners of stemmechanieken kan je discussiëren. Ze zijn namelijk helemaal niet slecht. Toch kiezen veel eigenaren van Pacifica’s hier wel voor. Meestal heeft dit te maken met het feit dat ze locking tuners willen. Belangrijk om te weten is dat locking tuners vooral heel gemakkelijk zijn. Wanneer je de snaren goed op je gitaar aanbrengt dat zijn locking tuners niet noodzakelijk. Ik heb het wel gedaan maar vooral om het uiterlijk en het gemak. Want makkelijker is het in ieder geval wel. Voor de keuze van goede vervangende stemmechanieken heb ik gekeken naar de kwaliteit en de prijs. Nog belangrijker is dat ze passen. Omdat de boorgaten van de Yamaha Pacifica gitaren overeenkomen met de meeste Fenders is er op zich keuze genoeg. Ik heb zelf voor de locking tuners van Fender gekozen. Het zijn mooi en goede tuners. Het zijn exact de tuners waarmee de Fender Stratocaster Deluxe mee zijn uitgevoerd. Een serieuze upgrade dus.

 1. Fender Locking Tuner CH (66 euro – Mijn keuze persoonlijke keuze)
 2. Fender Locking Tuning Machine Vintage (72 euro – Vintage alternatief)
 3. Schaller F-Series Locking Tuners 6L CH (99 euro – duurder maar top alternatief)
 4. Harley Benton Parts Locking Tuners 6L Chrome (39 euro – Prima en goedkoper alternatief)

De hals verbeteren

Het beste aan de Yamaha Pacifica gitaren zijn de halzen. Die zijn namelijk geweldig. Ze voelen heerlijk aan en ze zijn van goed materiaal gemaakt. Het is dus absoluut niet nodig om de hals te vervangen. Toch kan het zo zijn dat er redenen zijn om wel aan de hals te werken. Bijvoorbeeld bij een wat oudere gitaar. Door het gebruik (en zweet) kan de hals geleden hebben en is het goed om er wat werk aan te verrichten. Daarnaast werkt de hals ook. Ik heb jaren op mijn Pacifica gespeeld en geen last gehad van uitstekend materiaal. Ik beschouwde de hals altijd als glad. Toen ik andere gitaren ging bespelen viel mij op dat de hals helemaal niet perfect glad was. Achteraf weet ik niet goed om de hals gewerkt heeft of dat het er al zat toen ik de gitaar kocht.

2019-09-05T13:45:34+00:00